Skip to content

Els amics d’en Bep, al Museu de Miniatures

2 November 2013

El Grup de Garriguella, integrat per una vintena d’autors de diversa procedència i orientació estètica, reten homenatge al recentment desaparegut Bep Marquès amb una mostra que s’inaugura aquesta tarda (19h.) al Museu de Miniatures de Besalú.

 

Bep MarquèsHo va deixar escrit, fa més de 2000 anys, el poeta Menandre: només serà feliç qui hagi pogut trobar ni que sigui l’ombra d’un amic. Si l’amic en qüestió, a més, té la capacitat de lliurar-se tranquil·lament, sense caure en el parany dels afectes desmesurats —no pot ser amic qui ens ofereix, o reclama, fidelitat cega—, aleshores s’arriba a aquella rara forma de complicitat silenciosa capaç de suportar, fins i tot, la més radical de les distàncies. En paraules de Montaigne: «Omplíem i esteníem més la possessió de la vida quan ens separàvem: ell vivia, gaudia, i veia per mi, i jo per ell, amb tanta plenitud com si hi hagués estat present». Justament per això, la mort no suposa, ni de bon tros, l’extinció del sentiment: «Els qui han merescut la meva amistat i reconeixement no l’han perdut mai pel fet de ja no ser-hi», confessava l’autor dels Essais.
En aquest sentit, la presència de Bep Marquès —desaparegut fa tot just un mes— en una exposició col·lectiva té sentit en la mesura que es tracta d’una mostra organitzada pels seus amics: els del Grup de Garriguella que s’entaulen a can Gispert per dissenyar projectes possibles i impossibles (o a la inversa: inventen projectes per entaular-se), els mateixos que van «viatjar a l’infern» de la mà de Pere Porter o, en definitiva, els mateixos que ara «viuen, gaudeixen, i veuen per ell» sense esperar res a canvi.
Que tot plegat, a més, es porti a terme en un museu dedicat a les miniatures reforça la imatge de recolliment i discreció que, malgrat el seu activisme evident —va crear, amb Bosch Martí, el Grup Praxis 75—, solia acompanyar un home capaç d’esmicolar el guió quan les circumstàncies ho reclamaven. Ho explica millor Lluís Costa, coordinador del Grup: «En Bep era el referent que oferia llum a partir de la més pura pràctica de la dialèctica, marxista és clar. Era això i molt més, i ens hem proposat que aquest Viatge a l’Infinit que emprenem a Besalú continuï essent comandat pel nostre estimat Bep».

Col·lectiva
Museu de Miniatures, Besalú. Plaça Prat de Sant Pere, 15.  H Del 2 de novembre al 7 de gener.  Diari de 10 a 15h. Festius de 10 a 19h. Dilluns tancat.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: