Skip to content

La llibreria d’art, una alternativa a la galeria?

21 May 2013

Jordi Pagès (Granollers, 1951) presenta a l’Altell de Banyoles una mostra inspirada en el poeta Narcís Casasses. Es tracta de la primera d’un seguit de propostes que ocuparan espais alternatius (llibreries) en relació al depauperat paisatge galerístic de casa nostra.

 

11-pagèsDevia ser una falsa alarma o, potser, només es tractava d’espantar una part dels artistes amb qui s’havia compromès l’espai de cares a centrar la programació de l’Altell d’Art en allò que li seria més propi, és a dir, la paraula poètica fusionada (indissolublement) amb l’element plàstic o visual: el tancament —es va anunciar, com a definitiu, el setembre de 2012— no només no s’ha produït sinó que ha donat pas —ara per ara— a mostres tan interessants com la que promet Jordi Pagès, un artista de Granollers que mig viu a Cadaqués i que ha convertit la seva faceta de lector apassionat —en especial, de poesia— en el principi rector d’un diàleg creatiu de conseqüències quasi sempre imprevisibles.
I diem «diàleg» de manera molt conscient: enfront del risc simplificador de veure els seus treballs com a meres «traduccions plàstiques», hi batega la possibilitat de sumar-nos, també nosaltres,  a una mena de diàleg silenciós on la paraula escrita o el poema, el grafisme immediat, la pinzellada alliberada i, en darrera instància, la imatge reciclada (apropiada, recontextualitzada) conflueixen en un mateix espai de significació que, tot i tenir un origen tan fragmentari, exhibeix la seva unitat d’obra (o de collage) com un triomf de la sensibilitat sobre la tirania de la raó ordenadora.
L’exposició que acull el cèntric espai de Banyoles és la primera d’un seguit d’incursions que l’artista realitzarà a les llibreries gironines: el proper 8 de juny serà el torn de la llibreria Vitel·la de l’Escala (també amb la col·laboració inestimable d’Enric Casasses) i, a finals d’agost, aterrarà a la llibreria Context de Girona, un dels espais que intenten pal·liar —i que, de fet, ho aconsegueixen amb escreix— el desert galerístic que afecta a la ciutat.

Jordi Pagès
L’Altell d’Art, Banyoles. Carrer Canal, 2.  H: Del 4 de maig al 4 de juny. Feiners de 9 a 13h. i de 17 a 21h.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: