Skip to content

CULTURA POP-UP

10 October 2014

FESTIVAL INGRÀVID. Des d’ahir i fins diumenge vinent, Figueres tornarà a ser la capital empordanesa de la cultura contemporània. Entre les moltes activitats programades, destaca una exposició a la galeria Dolors Ventós organitzada per «me & the curiosity».

 

11-ingravid2

 

Aparèixer i desaparèixer. Emergir al lloc més insospitat amb l’objectiu d’incorporar la sorpresa a la teva estratègia de comunicació. Reinventar el context i subvertir tots els models precedents… El llistat de bones intencions podria continuar sense aportar massa res de nou a una única idea: convertir la cultura (entesa en el sentit més ampli possible) en un fenomen pop-up. L’invent, encara que no ho sembli, prové dels llibres: prefigurant la irrupció del 3D a les nostres vides, algunes publicacions angleses i alemanyes de finals del segle XVIII i principis del XIX —generalment infantils— van començar a incorporar elements mòbils que sorgien de sobte quan es passava pàgina i que, a més, permetien interactuar al jove lector. D’aleshores ençà, «pop-up» s’ha convertit en una locució que serveix per designar fenòmens essencialment diversos però que comparteixen, en major o menor grau, la seva capacitat, com dèiem, per aparèixer i desaparèixer.
Si la modernitat és líquida, la cultura és pop-up. Qui primer ho va intuir van ser restauradors com ara els responsables del The Cube Restaurant: es tractava de colonitzar, mitjançant una estructura nòmada, espais singulars com ara el riu Tàmesi amb l’objectiu de permetre que un selecte grupo de comensals poguessin endrapar amb vistes al Big Ben. També s’hi van apuntar dissenyadors de roba que driblaven els preus abusius dels lloguers a ciutats com Nova York traslladant les seves desfilades a antigues naus industrials o, en definitiva, a qualsevol espai que s’avingués a fer les delícies d’un exèrcit d’Amazones de Loewe àvides de noves experiències sensorials. De manera anàloga, marques com Nike, Apple, Chanel o Custo ja fa gairebé una dècada que han convertit l’street marketing en una subtil forma d’apropiació de l’espai públic amb finalitats comercials. Els soferts habitants de Barcelona saben perfectament de què va la història.
No és estrany, en aquest sentit, que el depauperat model galerístics s’enfilés, tard o d’hora, al tren de la cultura pop-up. De fet, la virtualització creixent del sector (artsy.net o artspace.com són portals paradigmàtics on es poden adquirir obres de Damien Hirst o d’Ai Weiwei) ja comportava l’aparició de pop-ups —finestres emergents— a les pantalles dels nostres ordinadors: del què es tracta, segons sembla, és de relativitzar definitivament la noció de lloc a canvi de revaloritzar el concepte d’esdeveniment.
Per això Carmina Gaudes y Silvia González Ehlers van presentar el seu projecte CiSArt Lodgers, l’octubre del 2011, amb una primera exposició d’Anna Taratiel a un antic estudi de dansa de la ciutat comtal; i també per això, Carme Cruañas (Figueres, 1972) va reinventar-se, després d’una dècada dirigint de manera impecable l’Espai Cultural de Caja Madrid a Barcelona, a través de la galeria online Me & the curiosity, una iniciativa nova de trinca que es defineix a la perfecció: «Me & the curiosity és un nou projecte de recolzament a la creació artística que neix l’any 2013 en un context de transformació del mercat de l’art. Amb una clara voluntat de trencar barreres i apropar l’art contemporani al públic, proposem una nova forma de descobrir l’art, propera i accessible, on la qualitat i l’experimentació són fórmules clau». Ni més ni menys: «Seguint la filosofia pop-up, les exposicions, intervencions i esdeveniments de Me & the curiosity, no tenen un espai físic estable sinó que emergeixen en diferents llocs, tots ells singulars».
La bona notícia és que la iniciativa de Cruañas ha «emergit» a Figueres, concretament a la Galeria Dolors Ventós i coincidint amb la sisena edició del Festival Ingràvid. I és que, es miri com es miri, també el model de festivals —l’eslògan «Girona ciutat de festivals» vindria a substituir el vell somni de «Girona ciutat de cultura»— és genuïnament pop-up: apareixen i desapareixen deixant-nos amb el sentiment agredolç d’haver viscut, durant pocs dies, instal·lats en una utopia cultural. Sigui com sigui, la proposta capitanejada per Me & the curiosity és un regal: el trident format per Andrea Gómez (Medellín 1977), Enrique Baeza (Barcelona 1972) i Mike Swaney (Kimberley, Canadà 1978) ofereix a l’espectador figuerenc la possibilitat de descobrir tres de les vies més transitades pels artistes d’avui. És a dir: Gómez formaria part del grup dels radicalment polifacètics, autors capaços de produir obres en el sentit més tradicional del terme (dibuix, pintura, collage i art gràfic) i, al mateix temps, de portar a terme projectes col·laboratius basats en la intersecció de xarxes i múltiples iniciatives independents que abasten editorials, treballs d’acció cívica i experimentació sonora; per la seva banda, Baeza s’inscriuria en el grup, igualment heterodox, d’autors metalingüístics que segueixen investigant els límits de la comunicació «normal» sense abandonar mai del tot un cert regust situacionista; i, en darrera instància, Swaney se situa en l’òrbita de l’Art Brut o l’Art Outsider a la manera d’un Daniel Johnston però evitant que la patologia mental —que ell no pateix— interfereixi les seves reflexions a propòsit de les interseccions entre el món online i la nostra realitat offline.
Ho dèiem al començament: si la modernitat és líquida, la cultura és pop-up. Any rere any —i ja en van sis— Ingràvid apropa a l’Empordà un tast del bo i millor d’allò que anomenem cultura contemporània. A diferència d’altres ciutats, que inventen festivals sense substància o que vénen com a nous productes que ja formen part de la història de l’art recent, Figueres ha fet una aposta intel·ligent que no deixa de ser un brot verd enmig del paisatge ennegrit pel foc de la crisi. Per molts anys, Ingràvid, encara que sigui en forma de pop-up.

13-ingravi1

Col·lectiva
Galeria d’Art Dolors Ventós, Figueres. Calçada dels Monjos, 26.  H Fins el 18 d’octubre. Dilluns i dimarts de 18 a 20h. Dimecres d’11 a 13 i de 18 a 20h. Divendres i dissabtes d’11 a 13 i de 18 a 20h. Info: 655 111 612

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: